Wat doet de commissie technische zaken?

De commissie technische zaken heeft een adviserende rol bij de teamindelingen. De leden van de commissie zijn na de trainer/coach het eerste aanspreekpunt voor de korfballers en hun team. Elk team heeft een trainer/coach en de technische commissie doet zijn best om iedereen op de beste plek te krijgen. De trainer/coach heeft ook een aanspreekpunt, namelijk de TZ. Het liefst ziet de TZ twee trainers per team. De TZ zorgt er ook voor dat elk team een trainer/coach heeft. De leden van de commissie technische zaken zijn net als de trainers toegewijde vrijwilligers van Oranje Zwart. Voor vragen mail met: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wedstrijdkorfbal versus breedtekorfbal

Het streven van de commissie technische zaken (TZ) is om korfbal op een voor iedereen zo goed mogelijk niveau aan te bieden. Voor de brede selectie, senioren 1, 2 en 3 betekent dat wedstrijdkorfbal. Voor de andere senioren teams wordt getracht zoveel mogelijk leden korfbal te bieden op hun niveau. Bijvoorbeeld breedtekorfbal, midweekkorfbal of het veteranenteam. De TZ heeft zich wel als doel gesteld daar waar mogelijk wedstrijdkorfbal aan te bieden. Als het in de mogelijkheden ligt met ledengroei is de ambitie om ook senioren 4 weer wedstrijdkorfbal te laten spelen. Dit alles op zijn tijd. Uiteraard is er ook de ambitie om nog meer seniorenteams op de been te brengen voor breedtekorfbal, altijd daar waar mogelijkheden zijn.

De ambitie voor wedstrijdkorfbal is om 1e klasse te behouden. De TZ doet er alles aan om de voorwaarden voor breedte- en wedstrijdkorfbal zo goed mogelijk af te stemmen. De hoofdtrainer verzorgt samen met gasttrainers en de trainer(s)/coach(es) van senioren 2 en 3 de training en de coaching tijdens de wedstrijden.

Uiteraard is korfbal bij Oranje Zwart sportplezier. Oranje Zwart heeft zich daarom uitgesproken te doen aan 'Fair Play' voor elk lid.

Jeugdplan Oranje Zwart

De jeugdafdeling van Oranje Zwart kent een grote groep positieve en enthousiaste kinderen die allemaal op een plezierige manier hun korfbaltalenten optimaal moeten kunnen ontwikkelen. Het gaat niet uitsluitend om groei en ontwikkeling van de individuele speler maar ook om de groei en ontwikkeling van de verschillende teams. Oranje Zwart heeft een grote groep trainers met een goede mix van ervaring en jeugdig trainerstalent. Onze trainers zijn vrijwilligers en geven met veel enthousiasme training en coachen de kinderen op een positieve manier. Zij brengen de korfbalervaringen uit de in hun korfbalcarrière opgedane kennis graag over. Voor het overbrengen is een jeugdplan opgesteld. Met dit jeugdplan wil men de continuïteit in de ontwikkeling van de jeugdspeler waarborgen. Het jeugdplan is op te vragen via een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De TZ zorgt samen met de trainers voor een zo optimale teamindeling en probeert met keuzes daar waar mogelijk rekening te houden met ieder lid.

Uiteraard is korfbal bij Oranje Zwart sportplezier. Oranje Zwart, meer dan een korfbalclub. Naast korfbal zijn er allerlei (korfbal)activiteiten en natuurlijk het jaarlijkse jeugdweekend! Dit wordt verzorgd door de vrijwilligers van de Jagro. Alle activiteiten worden tijdig aangekondigd om je in op te geven. Houd de nieuwsbrief goed in de gaten!

4Korfbal voor de E- en F-teams

Bij de E- en F-teams wordt er vier tegen vier monokorfbal gespeeld. Dit om het spel aantrekkelijker en makkelijker te maken voor de kinderen en er meer spelplezier en succeservaringen op te laten doen.

Anders

Toch zijn er ook nog meer verschillen. Bij de F-teams is de verdedigd-regel afgeschaft en mogen jongens en meisjes elkaar hinderen. De kinderen mogen maximaal 10 seconden de bal vasthouden en is er de mogelijkheid een superspeler in te zetten. Dit mag als een team drie of meer doelpunten achter staat. Is het verschil minder groot dan moet de superspeler er weer uit. Als een speler geschoten heeft en zelf de bal heeft afgevangen moet hij of zij deze eerst weer overspelen voordat er weer geschoten mag worden.

Bij de E-jeugd wordt de verdedigd-regel wel toegepast. Hierdoor is er ook weer een verdeling tussen jongen en meisjes die elkaar dus niet meer mogen hinderen. Hier is voor gekozen om de kinderen voor te bereiden op het 8korfbal dat vanaf de D-teams wordt gespeeld. Meer informatie over de regels bij de (jeugd)teams kunt u vinden op www.knkv.nl

Midweek

Op de zaterdag geen tijd voor sport? Daar zijn meer mensen van bij Oranje-Zwart. Speciaal voor deze mensen heeft Oranje-Zwart een midweek team. In de midweek speel je ’s avonds doordeweeks (di, wo of do). De wedstrijden beginnen vaak omstreeks 8 uur zodat er nog tijd is om uit het werk te komen. Iedereen speelt iedere wedstrijd want we begrijpen dat wisselzitten het minst leuke is. Er wordt continu doorgewisseld zodat iedereen aan evenveel speeltijd komt. Aangezien de wedstrijden al doordeweeks zijn traint de midweek niet. Er is wel altijd de mogelijkheid om bij een ander team aan te sluiten, bijvoorbeeld senioren 3/4/5. Wil je meespelen in het midweek team of meer informatie? Neem dan contact op met de TZ.

Wedstrijdzaken

De commissie wedstrijdzaken zorgt voor de competitieplanning in samenspraak met het KNKV.