De tussenstand

Dinsdagavond kwart over acht stap ik in de auto en rij ik vanuit Kampen richting Zwolle. Het is alweer november, de trainingen in de zaal zijn begonnen en de meeste spelers in de selectie hebben alweer vier oefenwedstrijden in de benen. Aanstaande zaterdag start de zaalcompetitie, wat gaat de tijd snel....

In augustus ben ik als trainer van de selectie begonnen bij Oranje Zwart. Wie ik ben? Ik ben Coen Klappe en ik ben dit seizoen samen met Pascal Riem verantwoordelijk voor de selectie van Oranje Zwart. Ik maak hierbij even van de gelegenheid gebruik om mezelf voor te stellen. Mijn naam is dus Coen Klappe, ik ben 43 jaar en woon samen met mijn vrouw Margreet en 2 kinderen, Stijn 12 en Floor 8, in Kampen. Ik ben leerkracht in het basisonderwijs en werk op de Wilgenburg in de AA-landen in Zwolle en geef les aan groep 7.

Het grootste deel van mijn korfbalverleden heb ik gespeeld bij Wit-Blauw, maar tot mijn 20ste of 21ste heb ik gespeeld bij DOS Kampen. Ik heb in alle teams mogen spelen, maar een vaste plek in het eerste van Wit-Blauw heb ik helaas nooit gehaald. Bij Wit-Blauw Kampen, waar ik de afgelopen jaren onafgebroken fulltime trainen heb gegeven aan verschillende teams geef ik nu nog trainen aan de F-jes. De laatste 2 seizoenen ben ik naast trainer van de F-jes trainer van het 2de van Wit-Blauw geweest. Met Wit-Blauw 2 heb ik in het eerste seizoen het kampioenschap in de zaal in de 2de klasse behaald en het seizoen erna het kampioenschap op het veld in de 2de klasse.

Ergens in de eerste maanden van 2019 werd ik vanuit Oranje Zwart benaderd of ik geïnteresseerd was in een nieuw avontuur, niet veel later heb ik de uitdaging aangenomen. Voor het eerst buiten mijn comfortzone en voor het eerst hoofdtrainer.

Coen KlappeDe meesten zullen me al wel hebben zien lopen over het trainingsveld of in de kantine, anderen hebben me vooral gehoord langs de lijn tijdens de thuiswedstrijden van de selectie. Nu de zaalcompetitie op het punt staat te beginnen een mooi moment om even terug te blikken op de start van wat hopelijk een heel mooi seizoen gaat worden.

Oranje Zwart wil graag dat het korfbalspel mee groeit met de huidige ontwikkelingen in korfballand, het spel dat zich de laatste jaren steeds meer laat zien. Het korfbal dat bij Oranje wordt gespeeld en gepredikt wordt door Wim Scholtmeijer. Het spel dat ook wel dynamisch korfbal wordt genoemd, wat eigenlijk niets anders betekent dan vanuit beweging korfballen. Met onder andere die opdracht ben ik aangesteld.

Pascal en ik zijn ruim voor de zomervakantie begonnen met het neerzetten van een start om zo een opbouw richting de zaal te creëren, want de tweede opdracht was om van Oranje Zwart een stabiele tweedeklasser te maken. In die opbouw hebben we een aantal belangrijke voorwaarden meegenomen om te komen tot een behoorlijk ander korfbalspel.
Aanvallend, waar de intentie is om te scoren en in balbezit te blijven:

  • Niemand heeft een vaste positie
  • Iedereen heeft de intentie om zich vrij te spelen om te scoren
  • Iedereen is in beweging en heeft binding met zijn/ haar tegenstander

En verdedigend, waar de intentie is om zo snel mogelijk weer in balbezit te komen en te voorkomen dat de tegenstander scoort:

  • Open verdedigen, je weet altijd waar de bal is
  • Voorverdedigen
  • En met hoge druk verdedigen

Dit was een behoorlijke pittige opdracht en het bleek soms behoorlijk moeilijk voor spelers om dit eigen te maken. Sommigen hadden jarenlang niets anders gedaan dan gesloten verdedigen, spelen met vaste aangeef en rebound. Gelukkig wilden alle spelers mee in de verandering, de inzet van de selectiespelers was hoog. Zonder die inzet en vertrouwen in het spel zou het onbegonnen werk zijn geweest.

Na een paar wedstrijden werd het pijnlijk duidelijk dat je om goed korfbal te spelen 2 ploegen nodig hebt. Helaas kom je die ploegen in de 3de klasse maar zelden tegen. Ik moet zeggen, daar heb ik veel van geleerd. Met een overwinning, 8-5 thuis tegen EKCA als dieptepunt en een verdiende overwinning in de laatste thuiswedstrijd tegen ELKO staan we aan het eind van de eerste seizoenshelft op een gedeelde eerste plaats in de poule. Leuk, maar ons doel dit seizoen is handhaving in de tweede klasse in de zaal, daar hebben we naar toe gewerkt tijdens de trainingen in de veldperiode en in de zaal met maar liefst 4 oefenwedstrijden.

Als trainer en coach heb ik geweldige dingen gezien en weet ik dat we er nog niet zijn, maar ik ben enorm trots op de groep en de ontwikkeling die we doormaken. Of het genoeg is om ons te handhaven? Ik ben van mening dat we het de sterkste ploegen lastig kunnen maken en zodoende altijd kans hebben op de overwinning ook tegen de titelfavorieten, zeker wanneer het vertrouwen en de focus op de afronding goed is. Daar hangt veel van af, we kunnen er 30 maken, maar soms ook maar 15 of minder. Uiteindelijk gaat het erom dat we aan het eind van het zaalseizoen kunnen concluderen dat de ontwikkeling voldoende is geweest om jezelf een waardige tweedeklasser te kunnen noemen.

Misschien tot ziens op een zaterdagavond wanneer Oranje Zwart thuis speelt.

Coen Klappe